Berušky v knihovně

01.12.2022 12:34

Naše berušková podzimní návštěva v knihovně.

Návštěvy v místní knihovně se pro nás Berušky staly již dlouholetou tradicí. Do knihovny chodíme velmi rády a vždy se těšíme, že se tu dozvíme něco nového a zajímavého, zkrátka zase něco úplně jiného než u nás ve školce. V červnu loňského školního roku jsme se přivítaly s novou paní knihovnicí Editou Toussaint. Hned jsme si společně padli do oka a domluvili se na naší příští návštěvě.

A protože je nový školní rok a s ním jako první přichází vždy PODZIM, tak jsme se vydali hned v druhém měsíci říjnu na „Podzimní návštěvu knihovny.“ Po jejím znovu prohlédnutí jsme se pohodlně usadili s „medvědem Smeťákem“ na gauči a na židlích okolo stolu plného dětských knížek, které nás přímo vybízely a lákaly k jejich prohlížení. Paní knihovnice, pro nás ale měla připravené, jako vždy, nejdříve nějaké povídání a také čtení. A tak jsme se nejdříve zaposlouchali do knihy „Hurvínkův rok.

Po celý rok 2022 si bude „Divadlo Spejbla a Hurvínka“

v Praze připomínat kulaté 130.výročí svého zakladatele Josefa Skupy. Slavný loutkoherec se narodil 16. ledna 1892.

Divadlo připomene výročí programem na své dejvické scéně, aktivitami na sociálních sítích, podcastem moderovaným S a H nebo

zve své fanoušky:

na „Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka“ nedaleko Plzně.

A pak přišlo ještě očekávané povídání. Tentokrát bylo o starých knihách, které už nikdo nechce a co se s nimi stane dál? Celé vyprávění bylo velmi zajímavé a opět jsme se dozvěděli další nové informace, jako například:

- Co se dělá se starými knihami?

- Kam s nimi?

- Jak se vlastně o knihy staráme a pečujeme o ně, aby nám dlouho vydržely?

 

A moc nás také v knihovně zaujal plakát

„BRAŇTE KNIHU,“

který jsme si do školky dokonce i odnesli, to abychom věděli,

co všechno s knihami nemáme dělat !!!

 

 

No a pak už konečně přišlo na řadu „naše prohlížení a čtení knih“, u kterého bychom vydrželi určitě déle než jsme mohli. A tak jsme si některé z knih vypůjčili a odnesli s sebou.

Po čase jsme ale zjistili, že v naší školce máme také takovou:

„malou školní knihovnu“, ze které si půjčujeme knihy do jednotlivých tříd a po přečtení, je sem zase paní učitelky vrací.

Ve všech třídách pak máme své knihovničky pro všechny kluky a holčičky.

V naší, „beruškové knihovně“

- se o všechny knihy pěkně staráme

- ukládáme je po přečtení na své místo a pěkně je i poskládáme

- při prohlížení knihy záměrně neničíme.

Máme v knihovničce dostatek leporel i knih, jak k prohlížení, tak ke čtení a vždy dbáme na vytvoření si příjemného prostředí, které je důležité jak, pro naše další poznávání a vzdělávání, tak pro rozvíjení našich zájmů (např. časopis o plzeňské zoologické a botanické zahradě, přírodě a ekologii) a zároveň nám slouží i jako pomoc při vyhledávání různých informací (nejrůznější encyklopedie).

Není to pravidlem, ale často nás kniha provází i celým školním rokem. Naší hlavní myšlenkou třídního vzdělávacího plánu pro tento rok je příroda, důležitost ochrany přírody a vnímání světa kolem nás.

Proto nás našim beruškovým třídním vzdělávacím programem bude provázet kniha „FILIPOVA DOBRODRUŽSTVÍ“, která je o zdraví, přírodě, ekologické výchově a hlavně o příhodách a dobrodružství Filipa a jeho kamarádů - Klárky, Toma, kocoura Moura a sousedovic psa Maxe, a to vše spolu s doktorem Přírodou.

 

Úplně nejraději však máme naše každodenní prohlížení a čtení knih a časopisů před našim spinkáním. Dokonce, kdo nespinká, si může prohlížet po celou dobu odpočívání.

Další návštěvu v místní knihovně plánujeme v ZIMĚ a už teď se na ni těšíme.

 

Vaše Berušky a paní učitelky Jana a Jana.

—————

Zpět