Pasování školáků aneb stezka sedmero školáckých dovedností

19.06.2012 17:10

„Na vědomost se dává, že naši nejstarší budou v úterý 19. 6. 2012 odpoledne slavnostně pasováni na školáky.“

A opravdu tomu tak bylo. V úterý na rodiče a budoucí prvňáky čekal v budově mateřské školy nelehký úkol - „Stezka sedmero školáckých dovedností.“ Ve dvou skupinách přivítal děti a rodiče svobodný pán z Věžky v plné rytířské zbroji a sdělil jim potřebné informace, které před cestou potřebovali vědět. S mapkou a plánem jednotlivých stanovišť vydali se rodiče se svými dítky na honbu za barevnými pečetěmi.

Úkolů bylo, jak již název napovídá, sedm. A že se nejednalo o úkoly snadné, potvrdí snad všichni zúčastnění. Šašek Vašek potrápil nejednoho aktéra svými malými otvory na prohazování, křížovka prověřila vědomosti nejen školáků, ale i dospělého doprovodu. O tom, jak těžké je logo MŠ nás přesvědčilo stanoviště s názvem „puzzle.“ O kus dál bylo naším úkolem přiřadit obrázky k začínajícím hláskám. Naši školáci se však společně nejvíce zapotili u dalších třech stanovišť. Tam už šlo totiž opravdu do tuhého. Zdolat pozadu a bez použití slov trasu plnou překážek se přes mírné potíže podařilo nakonec také všem. U labyrintu, kde měli rodiče zavázané oči a děti pouze slovem navigovaly, jsme se moc nasmáli hlavně my – pozorovatelé. „ Kam mám jít dál?“ – „Rovně.“ – „Rovně to je doprava nebo dolu?“ – „Jeď prostě rovně.“ Další dítě radilo své mamince takto: „Kam teď?“ – „Tam.“ – „ Maminka neví, kde je tam, nevidí. Musíš ji to říct lépe.“ – „ Mami, jeď tam.“ Zaškobrtnutí na labyrintové trase bylo dost, všichni ale přeci jen tu správnou trasu ze školky do školy trefili. Posledním úkolem byla sovička. To ovšem děti netušily. Rodič sedící zády k dítěti popisoval svému potomkovi postup kresby tak, aby se v závěru oba obrázky co nejvíce podobaly. Některým se to zdařilo více, jiným méně, všichni se však shodli na tom, že to byla legrace. „ A co teď, když máme splněno? Honem do ředitelny.“ Tam už čekala na děti vrchní kontrola – paní učitelka Markéta. Po krátkém rozhovoru o splněných stanovištích předala Markéta školákovi samolepku chrásteckého znaku a pamětní listinu.

Poté, co bylo odměněno všech 18 zúčastněných odvážných školáků, začal slavnostní ceremoniál pasování. Rytíř pasoval každého školáka svým mečem a nutno říci, že v očích některých našich školáků se objevil nemalý strach. Nikomu se však během pasování nic nestalo, a tak mohlo dojít i k šerpování a předání dárku a květiny.

Společné foto na závěr a je hotovo, sláva zvládli jsme to !!! HURÁ !!!

Všem odvážným rodičům a školákům patří náš obdiv a dík za absolvování Stezky sedmero školáckých dovedností. V neposlední řadě se sluší popřát jim krásné prázdniny a hodně úspěšných školních let :-)

 

článek připravila: Markéta

—————

Zpět