Zimní olympiáda

26.02.2018 13:17

Zimní olympiáda i v mateřské škole Chrást

Začalo to úplně normálně. V den, kdy se v Koreji chystali na slavnostní zahájení olympiády, jsme ve třídě Berušek zakončovali téma „Zimní radovánky.“ Povídali jsme si o tom, zda děti sledují sportovní pořady. Jestli doma společně usedají k hokeji. Zda znají jména nějakých sportovců. Pouštěli jsme si na videu netradiční zimní sporty jako curling, skeleton. Další týden jsme otevřeli modelováním pěti kruhů v různých barvách, jejich řazením podle symbolu olympijských her.

Na konto naší české výpravy zatím přibývaly medaile- bronz, stříbro. Třída Berušek chodí pravidelně každý pátek do tělocvičny. Bacily, rýma a kašel způsobily úbytek dětí ve školce. Nabídli jsme proto i kamarádům z Krtečků a Sluníček, zda by nechtěli mimořádně protáhnout těla s námi v duchu olympiády „ve zdravém těle zdravý duch.“

Během jednoho dne dokázala naše největší příznivkyně sportu připravit pro děti v tělocvičně skutečnou olympiádu. Se vším všudy. Obrázky zimních sportů, vlajka české výpravy i symboly olympijských her- spojené kruhy, pochodeň, maskoty tygra a medvěda.

Pátek začal velkým nadšením. Eva Samková získala nečekaně bronz ve snowboardkrosu. To byla příležitost sezvat všechny děti ze školky a tento závod s nečekaným závěrem jim pustit na interaktivní tabuli. Lepší zahájení našich školkových olympijských her jsme ani nemohli mít.

V tělocvičně se děti u „plápolající“ pochodně rozdělily do týmů a pustily se do sportování. Na zavěšených lavičkách si mohly okusit bobování. Ne každý sportovec sebral odvahu si vyzkoušet největší náklon ledového koryta.

Uprostřed vznikla ledová plocha, na které se postupně rozehrálo několik hokejových zápasů. Byly dodrženy všechny podmínky. Hráči měli nejen dresy, ale samozřejmě i helmy.

V dalším rohu tělocvičny se konaly skoky na lyžích. Lyžař se vytáhl na švédskou bednu, ze které si zaplachtil přímo do sněhové peřiny (skok snožmo do vysoké žíněnky).

Nadšeně se dětští sportovci vrhli do sáňkování. Na molitanech se vozili po sněhové pláni. Rozesmáté tváře byly důkazem toho, že si užívají více radost z jízdy než závodění mezi sebou.

Nejnáročnější na přípravu bylo alpské lyžování. Obout čtyři závodníky do lyžařské papírové výstroje a upnout vázání na malé nožky zabralo více času než samotný závod mezi kužely.

Poslední disciplínou, kterou mohly děti vyzkoušet, byl curling. V naší české školkové verzi házely talíře skrz branku. Talíře krásně klouzaly po dřevěné podlaze.

Pokud se snad nějaký sportovec necítil chvilku v dobré kondici nebo potřeboval oddechový čas, aby nabral sílu, mohl zasednout na „střídačku.“ Zde byly připravené na papíru kruhy, které si mohl vykroužit barevně podle olympijského symbolu. Kdo neměl chuť držet pastelku, mohl jen barevné kruhy poskládat podle vzoru.

Závěr naší olympiády patřil slavnostnímu ceremoniálu. Všichni zúčastnění sportovci byli dekorováni medailemi. Vzhledem k tomu, že každý z nich absolvoval všechny sportovní disciplíny a v některé byl lepší, v jiné horší a v některé nejlepší, obdrželi netradičně všechny medaile. Na krku jim svítila zlatá, stříbrná i bronzová. A vězte, že všechny děti si je právem zasloužili.

Tečkou pak byla česká hymna, kterou jsme si v pozoru s medailema na krku vyslechli. A pro některé sportovce to byla premiéra.

Jsme rádi, že nakonec „Kde domov můj“ zazněl o víkendu i v Pchjongčchangu.

 

 

—————

Zpět